Hampaiden paikkaus

Alkava reikä eli kariesvaurio voidaan pysäyttää oikeanlaisella kotihoidolla ja suuhygienistin tekemällä fluorauksella. Reiälle alttiita kohtia ovat erityisesti ienrajat ja hampaiden välit, joita on vaikea pitää puhtaana itse. Jos karies on edennyt kiilteestä syvemmälle hammasluuhun, täytyy hammas paikata.

Hampaan paikkaus aloitetaan vaurioituneen hammaskudoksen poistamisella. Poistaminen tapahtuu usein poraamalla, joka saattaa aiheuttaa epämiellyttävää vihlontaa. Tämän vuoksi hammaslääkäri usein puuduttaa hampaan ennen paikkauksen aloittamista.

Vaurioituneen hammaskudoksen poistokohta käsitellään erityisillä sidosaineilla, jotta paikka-aine kiinnittyy hampaaseen. Käsittelyaineiden annetaan yleensä vaikuttaa hetki hampaan pinnalla, minkä jälkeen se huuhdellaan tai kuivataan.

Hampaiden paikkaukseen voidaan käyttää yhdistelmämuovia, keraamista materiaalia tai lasi-ionomeerisementtiä.

Kun paikka on kiinnitetty hampaaseen ja kovetettu valokovettajalla, se muotoillaan purentaan sopivaksi hampaan muotoja mukaillen. Paikan sopivuus purentaan tarkistetaan ja pinta kiillotetaan.

Joskus salakavalasti edennyt reikä on päässyt hammasytimeen asti. Tällöin hammas pitää useimmiten juurihoitaa ennen paikkausta.


Varaa aika hampaiden paikkaukseen

Ajanvaraukseen