Siirry sisältöön

Hampaiden puhdistus

Säännöllinen hampaiden puhdistus kannattaa

Hampaiden säännöllinen puhdistaminen suuhygienistillä on fiksu tapa, joka säästää paitsi hampaita ja rahaa, myös pitää muut terveysongelmat loitolla. Useimmiten hampaiden puhdistus tarkoittaa hammaskiveksi kovettuneen ja hampaisiin kiinnittyneen bakteerimassan eli plakin poistoa. Suuhygienistin tekemästä hammaskiven poistosta saa Kela-korvauksen hammaslääkärin lähetteellä. Lähete tehdään hammaslääkärin tarkastuksen yhteydessä samalla käyntikerralla.

Suuhygienisti poistaa hammaskiven mekaanisesti rapsuttamalla hampaan pintaa ikenen ylä- ja alapuolelta käsi-instrumenteilla sekä ultraäänilaitteella. Ultraäänilaitteen värähtely poistaa myös värjäytymiä. Reikiintymisriskin ollessa suuri tehdään puhdistuksen yhteydessä hampaisiin lisäksi reikiintymistä ehkäisevä fluorikäsittely.

Hammaskivi aiheuttaa ientulehdusta, joka saa ikenet vuotamaan verta hampaiden harjauksen yhteydessä ja ikävän hajun hengitykseen. Tulehtunut ien on kuin avoin haava, jonka kautta bakteereilla on pääsy verenkiertoon ja sen kautta muualle elimistöön. Ientulehdus paranee yleensä täysin, kun hampaan pinnalla oleva hammaskivi poistetaan ja bakteerien aiheuttama ärsytys ienkudokseen lakkaa.

Jos edellisestä hammaskiven poistosta on pitkä aika tai jos hammaskiveä on paljon ja syvällä ikenen alla, voidaan tarvita useampi hoitokäynti. Puhdistuksissa on hyvä käydä säännöllisesti, sillä hammaskiveä ei itse pysty kotikonstein poistamaan. Suuhygienistin tekemä puhdistus on myös helpompaa ja miellyttävämpää silloin kun hammaskivi ei ole ehtinyt kalkkeutua kovaksi. Suuhygienisti osaa neuvoa juuri sinun hampaillesi sopivan hoitovälin. Usein kerta vuodessa riittää hyvän kotihoidon lisäksi mainiosti.

Kotihoito voi pysäyttää alkavat vaivat

Huolellinen hampaiden puhdistus kotona on vähintään yhtä tärkeää kuin vastaanotolla tehtävät puhdistukset. Suuhygienistin tärkeänä roolina on kotihoidon tukeminen, sillä plakin hoitoon jokainen pystyy vaikuttamaan omilla valinnoillaan. Monelle tulee myös yllätyksenä se, että kaikkia reikiä ei välttämättä tarvitse paikata vaan alkavaa karies voi pysähtyä oikeanlaisella kotihoidolla. Näihin ja muihin suun sairauksien ehkäisyyn ja hoitoon suuhygienisti osaa neuvoa juuri sinulle sopivimmat vinkit.

Asiakaspalvelu

Soita asiakaspalveluumme

(09) 58 400 300